LONDON GOLD 17.09.2015 PM 1117.50 USD -0.65 USD   * * *   LONDON SILVER 01.01.1970 --- USD +0.00 USD

Odporučit známemu

captchaaa

Napísali o zlate

23.08.2011
Pravda - Ekonomika

Cena zlata pokorila ďalšiu rekordnú hranicu!

 

Cena zlata prvýkrát v histórii prekročila hranicu 1900 dolárov za trójsku uncu (31,1 gramu).
Cenu zdvíhajú pretrvávajúce obavy o vývoj svetovej ekonomiky. Zlato je považované v období neistoty za bezpečnú investíciu.
 
 Cena zlata sa v utorok na promptnom trhu vyšplhala až na rekordných 1911,46 dolára za trójsku uncu. Neskôr sa vrátila pod 1900 dolárov. Zlato posunulo rekordné maximum už štvrtý deň za sebou, napísala agentúra Reuters.
 
Investori teraz čakajú na nové údaje o ekonomike.  „ Nepočujeme veľa dobrých správ z Európy či Spojených štátov," upozornil obchodník Darren Heathcote zo spoločnosti Investec Australia.
„Investori sa v týchto ťažkých časoch zatiaľ radi prikláňajú k zlatu ako k bezpečnému útočisku," dodal.
 
Podľa niektorých analytikov podporujú dopyt po zlate tiež špekulácie o tom, že americká centrálna banka predstaví nové opatrenia na pomoc domácej ekonomike. Tieto opatrenia by mohli viesť k poklesu kurzu dolára, ktorý by znížil cenu kovu z pohľadu držiteľov ostatných mien.
 
„Základným motorom cien zlata je klesajúca hodnota amerického dolára," uviedol podľa internetového serveru BBC analytik Colin Whitehead zo spoločnosti Fat Prophets. „Čím viac peňazí (Američania) vytlačia, tým silnejšie bude zlato," dodal.

 



ČTK

<< predchádzajúce Späť ďalšie >>